Reprezentacija

Petev je trenerski zanat pekao kod najpoznatijih trenera svijeta. Nećete vjerovati o kome se radi

Koliko je svoju trenersku misiju ozbiljno shvatio govori i to što je iskustvo dodatno sakupljao u Barceloni, Valenciji i Espanyolu.

Saga oko izbora novog selektora fudbalske reprezentacije BiH konačno je okončana.

Svi bh. navijači nadali su se da će Zmajeve voditi Sergej Barbarez, njegovo imenovanje je zagovarao i Emir Spahić, međutim na kraju je novi selektor postao – Ivaylo Petev. Milorad Sofrenić je ispred N/FSBiH kazao kako je presudilo to što Bugarin iza sebe ima iskustvo i da se odluke moraju donositi razumom umjesto srcem.

Upravo zbog tog iskustva bi se Petev trebao znati nositi sa ovom situacijom koja je poput “golmana kojem šutiraju penal”. Ako odbrani, bit će heroj, ako ne uspije i nije kriv jer je penal već ranije dosuđen.

“Politika me ne zanima, niti me ikada zanimala. Samo rezultat. To je ono o čemu mislim”, poruka je Peteva.

Petev je trenerski zanat pekao kod najpoznatijih trenera svijeta.

O njegovoj trenerskoj karijeri se više-manje sve zna. Najuspješnije razdoblje se veže za period proveden na klupi Ludogoretsa koji je preuzeo dok je još bio drugoligaš, a kasnije je osvojio brojne trofeje i udario temelje kluba koji će postati redovan sudionik evropskih takmičenja.

Potom je otišao na Kipar. Preuzeo je AEL u trenutku dok se nalazio na četvrtoj poziciji, a onda je sa klubom iz Limassola u posljednjem kolu ostao bez naslova prvaka zbog bolje gol razlike APOEL-a.

“AEL sam napustio u jesen 2014. i na kraju godine sam imenovan za selektora Bugarske, to je čast koju nisam mogao propustiti. Vodio sam momčad u dva ciklusa i to je za mene bilo sjajno iskustvo, emocija koju nikada neću zaboraviti”, napisao je Petev na svojoj stranici.

Sa Dinamom je doživio čari grupne faze Lige prvaka. Ostat će upamćeno da je izgubio titulu iako su “modri” osvojili rekordnih 86 bodova, a u međuvremenu još je radio u Omoniji, Al-Qadsiahu iz Saudijske Arabije te u Jagielloniji.

Koliko je svoju trenersku misiju ozbiljno shvatio govori i to što je iskustvo dodatno sakupljao u Barceloni, Valenciji i Espanyolu. Tamo je uspio steći znanje od vrlo cijenjenih i uspješnih menadžera kao Josep Guardiola, Unai Emery i Mauricio Pochettino. Olakotna okolnost mu je što tečno govori bosanski jezik, a uz maternji bugarski, još govori engleski i ruski.

Bugarin je inače sa Savezom dogovorio dvogodišnji ugovor uz mogućnost produženja saradnje na dodatna 24 mjeseca.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });