Ino fudbal

Italijanski mediji sramotnim napisima vrijeđaju Edina Džeku: Ovakve riječi Dijamant ne zaslužuje

Lazio je u svim segmentima fudbalske igre nadvisio Romu (3:0) u 153. gradskom derbiju Rima, što je izazvalo salve nezadovoljstva među navijačima Vučice, ali i u italijanskim medijima, piše MONDO.

Jednu od najžećih kritika prema izabranicima Paola Fonsece uputio je ugledni novinar “Corriere dello Sporta” Giancarlo Dotto, koji je najviše otrovnih strelica poslao ka kapitenu Edinu Džeki, za kojeg je rekao da je “mekan i mlitav, potpuno neadekvatan i lišen bilo kakve reakcije što se od kapitena očekuje”.

Tekst pod naslovom “Džeko je nestao u Rimu: Mekani i neadekvatni kapiten” u italijanskom dnevniku preveden je u cijelosti.

“Katastrofalan poraz. Sve je povrijedio jer nam je oduzeo previše sigurnosti, a ne zato što je bio u pitanju derbi. Tri izgubljena boda i tri primljena gola su bila samo minimum na spisku. Pazite na glavu. Ako vam drugi stalno ponavljaju da ste jaki sa slabima, a slabi sa jakima, možete se i potruditi, ili bolje reći trebalo bi da se naljutite i osvetite. Ali ako ste vi taj koji počinje da misli da je to istina, imate ozbiljan problem. A o tome će Lorenzo Pellegrini i pratioci morati da misle, mada iskreno, to je gotovo nemoguće”, napisao je Dotto.

Zapitao se potom, gdje su sinoć na Olimpicu bile vođe Vučice.

“Prelako je okriviti Ibaneza u njegovom prvom derbiju. Greška je kod svih. Kolaps cijelog tima između posrtanja i klizanja. Dečko je pogrešno stajao i odlučio, tu je i peh, od kojeg se nikad neće oporaviti. I dalje će se saplesti i proklizati, također i kod akcije za 0:2. Totalni mrak. U Romi su svi vođe ekipe. Leonardo Spinazzola koji sam ne skače, kao duh je u napadu, a nebitan u odbrani, Jordan Veretout se vrtio u krug, Chris Smalling oklijevao, a Miki i Pellegrini su bili pokoreni. Ali, ako moram odabrati najnegativnijeg protagonistu ovog smrtonosno praznog meča, ime je samo jedno, čovjek sa trakom oko ruke Edin Džeko”.

“Neadekvatan kapiten. Nije ovo čak ni tehnička kritika, što bi također bilo neizbježno jer napad nije ni u ogledalo vidio protivnički gol. Edin je odličan igrač, njegova historija u Romi je važna, ali on ne može da bude kapiten ove ekipe i možda bilo koje druge. Ako se nakon 20 minuta nađete u derbiju s dva pogotka u minusu, a zatim i tri, emocionalno će vas boljeti, to je snažan udarac u oči, ali i u srce. Od kapitena do kapitena, od Daniela De Rossija do Džeke, ovo je strmoglavi pad”.

Džeko je mlitavi vođa

“Ova Roma nije baš s malo duše, previše mladih, premalo vremena zajedno, elegantan, inteligentan, sposoban trener, ali sigurno nije pokretačka snaga. Takva ekipa ne može da postavi tako mlitavog vođu na čelo čopora. To je odmah pokazatelj da ste se predali, odmah od trenutka kad ste mu stavili traku oko ruke. Kapiten ne mora nužno da bude tehnički potkovan, već možda manje graciozan, ali koji zna u pravim trenucima da vrisne i objasni šta znači kad nosite dres ovog tima. Takav impuls nije došao od Džeke. Ravna linija. Samo poruka predaje”, zaključio je italijanski novinar.

Sport1.ba

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });