Reprezentacija

Bh. javnost je u šoku: Kako je Zvjezdan Misimović od legende postao potrčko i lutka za napuhavanje

Zvjezdan Misimović

To se može zaključiti i iz dijela Spahićevog izvještaja koji se odnosi na prednosti i mane bugarskog stručnjaka

Na jučerašnjoj sjednici Izvršnog obora FSBiH raspravljalo se, ali nije glasalo o nasljedniku Duška Bajevića.

Odlučeno je da se nova sjednica održi 4. januara naredne godine, kada bi Komisija za izbor selektora (Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Irfan Durić i Vico Zeljković) listu kandidata trebala svesti na jedno ime o kojem će se izjašnjavati IO.

Jasno je da su mišljenja podijeljena, kako u Stručnoj komisiji (Emir Spahić i Zvjezdan Misimović), tako i u Izvršnom odboru. Jedni su za Sergeja Barbareza, kojeg je u svom izvještaju predložio Spahić, a drugi za Ivayla Peteva, koji je Misimovićev prijedlog.

Kao što smo jučer pisali Spahić je u svom izvještaju opisao kako je bivša desetka Zmajeva pokušala zloupotrijebiti njegovo povjerenje, a još jedan detalj otkriva kako je Misimović “preko noći” okrenuo leđa Spahiću i Barbarezu.

Kako je Zvjezdan Misimović od legende postao potrčko i lutka za napuhavanje

To se može zaključiti i iz dijela Spahićevog izvještaja koji se odnosi na prednosti i mane bugarskog stručnjaka.

– Riječ je o ozbiljnom kandidatu koji ima određeno iskustvo stečeno u klubovima, ali i reprezentaciji Bugarske, kao i karijeru igrača.

Kandidat donekle poznaje stanje u reprezentaciji BiH i ima određene planove za budućnost.

Zahtjev od Peteva da angažuje dva člana stručnog štaba (video analitičar i jedan pomoćni trener) mogao bi predstavljati problem kod nas.

Također, problem predstavlja i činjenica da se ne radi o kandidatu sa naših prostora, te se nameće pitanje da li bi takva osoba mogla unijeti pozitivnu atmosferu u ekipu. Angažmanom u reprezentaciji Bugarske nije imao zapaženih rezultata, kao ni u NK Dinamo iz Zagreba (jedini trener koji u zadnjih 15 godina nije osvojio trofej sa Modrim).

Smatram da se pojavljuje još jedan problem, a to je prema mom mišljenju činjenica da će ovog kandidata teško prihvatiti javnost (zbog poznatih problema sa navijačima u Bugarskoj i jedne ponižavajuće pozicije). Problematično je prihvaćanje od samih igrača, a najznačajnije grupe navijača poslale su jasne poruke da nisu sretni sa ovim izborom. Ovo sve navodim imajući u vidu moguće probleme u budućnosti i samim tim umanjuje šanse za konačni uspjeh – naveo je Spahić u izvještaju o Petevu.

Nakon toga napisao je još jednu rečenicu koja potvrđuje da ni Misimović u tom trenutku nije imao pozitivno mišljenje o bugarskom treneru .

– Moram istaći da se i kolega Zvjezdan Misimović nakon razgovora složio sa gore navedenim konstatacijama!

Ipak, kako je vrijeme odmicalo Misimović je promijenio mišljenje (vremenom je sve više bio naklonjen Petevu, što je potvrdio i u izvještaju koji je Izvršnom odboru dostavio 22. decembra).

Okrenuo je leđa bivšim saigračima (sa Barbarezom i Spahićem dijelio svlačionicu A reprezentacije BiH) i podržao trenera koji je favorit budućeg predsjednika Vice Zeljkovića, o čemu je Faktor već pisao. Pitanje je samo kako će se sada pokušati iskupiti u javnosti, kao što je nedavno odgovornost pokušao skinuti sa sebe pričom o tome kako on nije odlučivao u izborima bivših selektora.

(Faktor.ba)

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });