Reprezentacija

Safet Sušić: Kod nas izbor selektora liči na izbor za Miss! Ali, znam ko je najbolja opcija

Najuspješniji selektor naše nogometne reprezentacije u historiji Safet Sušić (65) je od 17. septembra 2018. godine bez trenerskog angažmana, ali niko iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nije ga kontaktirao za rješenje selektorske križaljke! Popularni Pape je, podsjetimo, jedini selektor koji je našu reprezentaciju odveo na jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

– Izbor selektora naše reprezentacije više mi izgleda kao izbor za Miss, a ne za selektora, kaže Sušić i dodaje:

– Kod nas se uvijek ponavljaju iste stvari. Mislim da bi u Savezu morali malo razmišljati i o kandidatima s kojim se razgovara. Ne možeš nekome davati iluziju da može biti selektor, a objektivno, ozbiljno ni ne računaš na njega. Organiziraš pregovore i nekakve razgovore samo reda radi. Poslije toga svako od njih očekuje da bi mogao biti selektor, a onda nakon konačnog izbora dođe veliko razočarenje.

Logično bi bilo da 15 članova Izvršnog odbora u startu ima neku viziju ko može biti selektor. Ili koga bi htjeli da bude selektor, da se oni prvo dogovore, te imaju jedno ime i da se s tim trenerom obavi razgovor. Ako ne dođe do dogovora, ima druga opcija, pa treća. A ne ovako. Pogotovo mi je krivo zbog Husrefa (Musemića, op. a.) i Amara (Osima). Ne znam da li se na njih ozbiljnije računa za mjesto selektora. Ako se ne računa, onda nije trebalo ni razgovarati s njima.

Nema logike, odluči prvo koga želiš na tom mjestu, pa onda razgovaraj s kandidatom – pojašnjava Sušić.

Interesira li Vas ponovo mjesto selektora naše reprezentacije?

– Ne, ne. Niti sam kandidat, niti me ko kontaktirao po tom pitanju. Eventualno da me neko iz Saveza zvao pred prethodni baraž za Evropsko prvenstvo 2020. godine i utakmicu sa Sjevernom Irskom, bio sam spreman da dođem. A ovo sad ne – hvala. Jer dovesti sada selektora i očekivati od njega da odvede našu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo 2022. nema logike.

Mi smo u jednoj veoma teškoj grupi, što su svi ozbiljni već vidjeli i konstatirali. Kod nas, možda, neki nisu svjesni kvaliteta ukrajinske reprezentacije, a da ne pričamo o Francuzima.

Ipak, i drugo mjesto u grupi vodi samo u dodatne kvalifikacije.

– Tako je. Ako od trenera koji dođe na mjesto selektora očekuju da odvede našu reprezentaciju na Mundijal 2022., onda je bolje da nikoga ni ne uzimaju. Jer, osim Francuza i Ukrajinaca, tu je i Finska, koja je pogotovo težak protivnik kada igra kod kuće. Teško ih je pobijediti u Finskoj.

Isto ili slično važi i za Kazahstan, koji na domaćem terenu igra na umjetnoj podlozi.

Najbolji kandidat

Koga biste Vi izbrali za selektora naše reprezentacije? Sergeja Barbareza, Sergeja Jakirovića, Ivajla Peteva (Ivaylo), Husrefa Musemića ili Amara Osima?

– Ne, ne bih se ja tu miješao. Ipak, trenersko iskustvo ne mora biti presudno kod izbora selektora. Prije svega, novi selektor treba biti neko ko će u startu biti dobro primljen, prihvaćen. Vidim da Barbareza favoriziraju i javnost i navijači, te bivši i sadašnji igrači. Svi su mu dali podršku. Možda mu i zbog toga treba dati šansu, zašto ne?

Znači, i Vi dajete prednost našem kandidatu, a ne strancu?

– Logičnije mi je da selektor bude neko od naših trenera. Ne, nemam ja ništa protiv stranaca, ali treba znati i to da nijedan kvalitetan trener iz inozemstva neće doći za mjesečnu plaću od 15.000 ili 20.000 eura.

Ne znam ko je taj trener iz Bugarske što je obavljen razgovor s njim, svaka mu čast – ne poznajem ga. Prema meni, Barbarez je tu broj jedan. Pročitao sam i izjave mnogih sadašnjih igrača koji su mu dali podršku.

Ne bih se nikome miješao u njegov posao, neka u Savezu izaberu koga hoće. No, važno je da u startu ni vi, novinari, ne budete protiv novog selektora.

Naš as Miralem Pjanić je tek u posljednjoj prvenstvenoj utakmici Barce protiv Viljareala konačno došao na svoje.

– Nisam gledao tu utakmicu, ali vidio sam da su u gostima pobijedili 3:0, te da je Pjanić igrao cijelu utakmicu. Malo mu je nezgodno, jer ga je htio i doveo jedan trener, a u međuvremenu se pojavio Ronald Kuman. Nije mi jasno zašto ga je Nizozemac malo zapostavio, jer Barceloni trebaju tehnički jaki igrači kao što je naš Pjanić. A on je u tom segmentu igre jedan od najjačih igrača u Evropi.

Inače, danas u velikim evropskim ekipama imaš dva-tri standardna, nezamjenjiva igrača, a ostali se stalno mijenjaju. Toliko je utakmica da je to teško i izdržati. Nijedan igrač ne može odigrati baš sve utakmice.

Levandovski i Klop

Okrenimo se drugim temama. Nedavno je FIFA za najboljeg igrača izabrala Roberta Levandovskog (Lewandowski), ispred Lionela Mesija (Messi) i Kristijana Ronalda (Cristiano). Vaš komentar?

– Da sam i ja glasao, izabrao bih Levandovskog. Osvojio je sve s Bajernom, vukao ekipu svojim golovima. S druge strane, ove godine Mesi i Ronaldo su bili na slabijem nivou nego što smo ih gledali prethodnih godina. Prema tome, to nije nikakvo iznenađenje, nego logičan izbor.

Može li se to konstatirati i za izbor Jirgena Klopa (Jurgen Klopp)?

– Da, prošle godine je osvojio Ligu prvaka, a ove je nastavio kontinuitet uspjeha i došao do titule i u Engleskoj. Prije toga Liverpul nije bio na tronu 30 godina. I to je logičan izbor, ne vidim nekoga ko je u ovoj, specifičnoj godini imao bolje rezultate od Klopa.

Odriješene ruke Spahiću i Misimoviću

Pape ističe da mu nije logično to što su Emir Spahić i Zvjezdan Misimović zaduženi da razgovaraju s kandidatima za selektora, a da konačnu odluku ponovo donosi Izvršni odbor NSBiH.

– I njih su tako stavili u nezgodan položaj. Ako si ih već zadužio da razgovaraju, daj im onda i odriješene ruke da odluče ko će biti novi selektor. Ipak, oni bolje poznaju fudbal od svih članova Izvršnog odbora – rekao je Sušić.

Ništa od navijača na utakmicama u Francuskoj

Nakon Italije, ima li u Francuskoj najave povratka navijača na tribine?

– Nedavno sam pročitao jednu izjavu da bi se i ovdje u januaru trebali vratiti navijači na utakmice. Međutim, ne vjerujem da će biti nešto od toga, jer ovdje predviđaju da će u januaru biti katastrofalna situacija s koronavirusom. Najavljuje se taj treći val, te da će se ponovo sve zatvoriti.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });