Reprezentacija

U formi je života, a ljude u Savezu to ne zanima: “Iz Bosne me nikada nisu pozvali”

Dvadesettrogodišnji Adi Nalić je igrač Fudbalskog kluba Malmö iz Švedske i ime koje se u posljednje vrijeme nekoliko puta povezivalo sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

U dresu svog kluba pruža odlične partije i nekoliko puta je u ovoj sezoni proglašavan i za igrača utakmice. Adi Nalić je sin Zlatana Nalića i unuk legende tuzlanske Slobode Mesuda Nalića.

U intervjuu za FTV Adi Nalić govori o igrama u Fudbalskom klubu Malmö, osvajanju titule prvaka Švedske tri kola prije završetka prvenstva, vezi sa FK Sloboda, ali i očekivanjima u budućnosti. Također, dotakli smo se i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sa Fudbalskim klubom Malmö osvojili ste titulu prvaka Švedske, tri kola prije završetka prvenstva. Koliko vam je to značajno?

– Da, osvojili smo titulu tri kola prije završetka prvenstva. Na slavlju poslije te utakmice 12 igrača se pokazalo pozitivnim na Covid tako da je klub bio zatvoren u reprezentativnoj pauzi. 11 igrača je propustilo narednu utakmicu protiv Hammarbyja. Ja sam bio jedan od tih igrača. Ipak svi igrači su bili zdravi u posljednjoj utakmici protiv Östersunda. Nakon te utakmice smo dobili pehar koji je mnogo vrijedan klubu i nama igračima. Malmö FF je najveći skandinavski klub sa najviše osvojenih titula. Naravno da sam sretan što mogu biti dio te bogate klupske tradicije i što sam mogao doprinjeti osvajanju 21- e titule ovog kluba. Malmö kao klub ima veliki status u društvu i ponosan sam zaista sto predstavljam ovaj klub.

Odigrali ste tridesetak utakmica, šest puta pogađali, više puta asistirali. Koliko ste zadovoljni svojim igrama?

– Malmö je klub sa najjačom konkurencijom na mojoj poziciji možda u posljednjih nekoliko godina. Mnogo reprezentativaca različitih zemalja konkuriše na mojoj poziciji. Ipak sam uspio napraviti veliku minutažu i dati dobar doprinos ekipi sa asistencijama i postignutim golovima. Igrali smo paralelno i Švedski kup i Evropsku ligu. I u ta dva takmičenja sam imao dosta dobar učinak sa odigranim utakmicama, golovima i asistencijama. Zadovoljan sam iako naravno uvijek težim ka boljem.

Vaš djed je bio legenda fudbala, a nakon njega je i Vaš otac život posvetio fudbalu. Je li njihova ljubav prema ovom sportu preovladala iz tih razloga kada ste Vi u pitanju?

– Vjerovatno da je ljubav prema fudbalu naslijeđena od djeda, oca i Sandra (starijeg brata) koji je također odličan fudbaler. Da kažem da možda ta sva genetika sigurno ima veze sa tim kakav sam igrač danas. Ako dodam da je i mama Marija bila reprezentativna rukometašica onda je jasno da sport na moju sreću nisam mogao izbjeći.

Iako igrate u Švedskoj, tuzlanska Sloboda je klub koji se veže za Vašu porodicu. Šta Vi prvo pomislite kada čujete Sloboda?– Sloboda je ustvari klub koji se vremenski najduže povezuje sa našim prezimenom. Sloboda je jednim dijelom i formirala naše prezime, a naše prezime je prisutno u ovom klubu više od pedeset godina. Sloboda je dakle familija, tradicija i osnova našeg identiteta. Mislim da se i Sloboda identifikuje djedovim i tatinim imenom također, s obzirom na tolike godine prisutnosti i izgradnje klupskog brenda.U ljeto ove godine bili ste na meti nekoliko klubova iz Španije, Francuske i Belgije, no ipak ste se odlučili za FF Malmö. Zbog čega?– Tačno je da je moj klub imao određene ponude za mene ljetos. Međutim, klub je bio dostojan svog stava da u tom trenutku nisam bio na prodaju i da su željeli da me zadrže. Moj ugovor koji imam sa FF Malmö je do decembra 2022. godine. Ja sam relativno mlad ali vrlo iskusan igrač koji već četiri godine igra na najvišem nivou i u svim klubovima do sada sam imao tu ulogu lidera. Imam iskustvo već drugu godinu i iz evropskih takmičenja, gdje sam odigrao skoro sve utakmice, upisao se u strijelce i asistente. Moj pioritet je uvijek bila igra. Sada sam fokusiran na svoj klub a siguran sam da ću se okušati i u Ligi petice u bliskoj budućnosti, ukoliko naravno budem zdrav.Kakvi su Vam planovi za budućnost? Očekujete li da zaigrate za reprezentaciju Bosne i Hercegovine? Je li u proteklom period bilo poziva?

– Što se tiče reprezentacije administrativno gledajući mogu konkurisati za nekoliko reprezentacija. Nisam još nastupio za A reprezentaciju nijedne države. U januaru sam bio aktuelan za nastup i u Švedskoj, a iz Bosne nikada nisam imao nikakvih kontakata do sada. S obzirom na kojem nivou igram i kakve partije pružam, vrlo je realno očekivati i prvi nastup za neku reprezentaciju uskoro.

federalna.ba

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });