Reprezentacija

Fudbalski savez BiH uveo “treći entitet”. Prijeti nam katastrofa koja će razoriti bh. fudbal!

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine izmjenama Statuta ponovo je doveo bosanskohercegovački fudbal u opasnost od suspenzije.

Generalna skupština FSBiH u augustu je izglasala izmjene Statuta, koji je tek sada, nekoliko mjeseci kasnije, zvanično objavljen na stranicama Saveza, piše SCsport. Očito, s debelim razlogom se odugovlačilo s objavom, s obzirom da pomenuti dokument sadrži nekoliko članova i rečenica koje prosto paraju oči.

Recimo, članak 38. koji se tiče donošenja odluka od strane Izvršnog odbora FSBiH, a u kojem se navodi:

– Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza). Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj. 50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke.

Kantonalnog i županijskog saveza? Po jedan glas? Šta uopće znači ta vrsta podjele unutar Nogometnog saveza Federacije BiH? Ostvarivanje “vlažnih snova” Dragana Čovića o podjeli Federacije BiH na dva dijela? Šta su županijski savezi? I zašto se koristi neustavna riječ? Da se malo podsjetimo šta kaže zakon:

Ustavni sud Federacije BiH, na osnovu člana IV. C. 10 (2) b) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 13, 18, 28. i 29. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 6/95), nakon održane rasprave, na sjednici od 7. jula 1998. godine, donio je presudu.

Utvrđuje se da čl. 8, 9, 10. i 30. Ustava Zapadnoherce­govačkog kantona (“Narodne novine Županije Zapadnoherce­govačke”, broj 1/96), nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Utvrđuje se da upotreba naziva “županija” u čl. 1-18, 21, 26, 27, 29, 30, 36, 38, 42, 43, 45, 47, 49, 57, 71, 73, 78, 82. i 84. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”.

Znači li ovo da je FSBiH prekršio zakon korištenjem neustavnog termina – županijski?

No, to nije sve što se tiče spornog Statuta. Da bi bilo kakva odluka IO NSBiH bila valjana, potrebno je da, kako se gore navodi, barem po jedan glas bude osiguran iz Fudbalskog saveza RS, te po jedan iz Kantonalnog i “Županijskog” saveza. Klasična podjela na tri dijela.

Upravo zbog sličnih stvari je FSBiH bio suspendovan 2011. godine – jer Statut nije bio usklađen sa sportskim standardima, već sa političkom strukturom u državi. A tome sada svjedočimo uvidom u novi Statut, koji također sada omogućava da jedna od tri “strane” blokira procese i odluke.

Kada su prošli put FIFA i UEFA donijeli odluku o suspenziji, klubovi i reprezentacija iz naše zemlje nisu mogli igrati u međunarodnoj konkurenciji, a sportski funkcioneri bili su isključeni se iz svih organa i projekata koje organizuju FIFA i UEFA.

Takve odluke međunarodne asocijacije su donijele zbog činjenice da u organima Fudbalskog saveza BiH nisu prihvatili njihov zahtjev da se iz sporta istisne politika, preciznije da se Savez konstituiše prema sportskim, a ne političkim kriterijima.

Problem je tada bio što je FSBiH imao tri predsjednika – a sada će zapravo Izvršni odbor praktično biti podijeljen na tri dijela, odnosno članove iz FSRS te kantonalnih i “županijskih” saveza. Ista stvar u drugom pakovanju?

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });