Ino fudbal

Ko je sudija koji je napravio haos u Parizu: Cijela karijera ispunjena crnilom, htio se i ubiti

FOTO: AFP

Ko je rumunski sudija Sebastijana Kolteskua (Sebastian Coltescu) koji je rasistički uvrijedio fudbalera Bašakšehira Pjer Veboa (Pierre Webo) u utakmici Lige prvaka protiv PSG-a i izazvao prekid na Parku prinčeva?  Riječ je o sudiji kojem kontroverze tokom sudijske karijere nisu bile strane, budući da je i ranije znao imati odluke nakon kojih se podizala prašina. 

Nisam rasista

Kolteskuu je utakmica PSG – Bašaršehir trebala biti posljednja u evropskoj karijeri, a prije samo dvije sedmice napravio je haos u u utakmici Gas Metan – Steaua. Nakon tog susreta je bivši sudija i direktor Vasluija Adrian Porumboiu za njega rekao:

– Cijela mu je karijera ispunjena crnilom. Možda je nekad imao talent, ali trebao je izabrati drugu profesiju, muziku ili ples. Kao sudija morate biti nepristrani, a ne postoji utakmica u kojoj on nije imao direktan utjecaj na rezultat, tvrdi Porumboiu.

Vlasnik Steaue Điđij Bekali (George Gigi Becali) je 2015. godine tražio javno da se Koltesku isključi iz Sudijske organizacije nakon kontroverznih odluka u susretu protiv Astre.

– Treba ga izbaciti, ja bih bio bolji sudac od njega, rekao je tada Bekali.

Koltesku je 2007. godine kažnjen premještanjem u niželigaški rang zbog spornih odluka, a nakon najnovijeg skandala nema sumnje da je sudijska karijera ovog 43-godišnjaka završena.  

Navodno se ovako pravdao:

– Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasista.

Nižerazredni sudija

Mediji su iskopali da se nesretni sudija pokušao ubiti 2008. godine.

– Nazvao sam porodicu i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i zatim su otišli, ispričao je svojedobno zbivanja te mračne večeri Koltesku rumunskim medijima.

Navodno, htio se ubiti jer je godinu ranije od prvoligaškog degradiran u niželigaškog sudiju, prenose SN.

Avaz.ba

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });