Reprezentacija

Neočekivano! Evo ko je glavni favorit za klupu Zmajeva

Jakirović je na 13 utakmica vodio i ekipu Maribora od juna do augusta ove godine i ostvario devet pobjeda s prosjekom ok 2,07 bodova po utakmici.

Stručna komisija u sastavu Emir Spahić-Zvjezdan Misimović u potrazi je za novim selektorom reprezentacije BiH. Prema saznanjima do kojih je došao BHFudbal.ba u toj trci vodi Sergej Jakirović.

Trener sa vizijom i strategijom. Dokazano zna šta znači pratiti tu strategiju strpljivo i šta strateško promišljanje nosi sa sobom. Izvrsnost je ono po čemu sebe ravna te to traži i od igrača. Njegov britki stil komunikacije je uvijek ostavljao dojam čovjeka koji zna šta radi. Taj dojam je važan kako kod javnosti tako i kod samih nogometaša jer oni prije svega trebaju trenera kojem će istinski vjerovati.

O SERGEJU JAKIROVIĆU

Jakirović je rođen 1976. godine u Mostaru, a ljubav prema nogometu usadio mu je otac Enver, dugogodišnji golman, a kasnije i trener lokalnog kluba NK Neretva. Čim je naučio trčati, mladi Sergej krenuo je očevim stopama i priključio se treninzima mlađih uzrasta Neretve. Sergeju se nije svidjelo stajati između stativa, od malih nogu pokazao se kao dobar u organizaciji igre i njegova prirodna pozicija postala je ona centralnog veznjaka.

Za tadašnjeg prvoligaša NK Neretvu ostvario je petominutni seniorski debi protiv NK Osijeka 24. svibnja 1995. godine u 1. HNL. Nakon omladinskog pogona profesinalno se okreće nogometu, a u nevjerojatno bogatoj biografiji nastupao je za čak 17 klubova. Prošao je Hrvatsku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku i Austriju

Kao najbolje trenutke karijere valja izdvojiti sezonu 2003./04. u kojoj je s nekadašnjim klubom iz Velike igrao Kup UEFA, te sezonu 2004./05., kad je u NK Zagrebu bio prvi asistent lige, a za nagradu je stigao transfer u CSKA Sofiju. U Bugarskoj velikanu također je igrao Kup UEFA-e, iako bez većih uspjeha. U tom periodu stiglo je i pet nastupa za reprezentaciju BiH. Bio je to i vrhunac njegove karijere, nakon toga je promijenio još nekoliko austrijskih i hrvatskih klubova, a na kraju se skrasio u Dugom Selu, gdje je stigao i prelazak iz igračkih u trenerske vode.

18. juna 2018. godine sjeo je na klupu Gorice, vodio je momčad na 61 službenoj utakmici, pri čemu je napravio rezultat za historiju. Kao trenerski debitant u prvoj ligi odveo je klub koji je također debitirao u najvišem rangu do sjajnog petog mjesta u državi. Gorica je pod Jakirovićem odigrala rezultatski vrlo uspješnu sezonu i pol, nastavila je prošle jeseni tamo gdje je stala u debitantskoj sezoni, ali proljeće je donijelo seriju loših rezultata.

Jakirović je na 13 utakmica vodio i ekipu Maribora od juna do augusta ove godine i ostvario devet pobjeda s prosjekom ok 2,07 bodova po utakmici.

Bhfudbal je kontaktirao brojne stručnjake iz hrvatske nogometne lige i svi imaju slično mišljenje koje govori sve pozitivne stvari o mladom bh. stručnjaku koji bi vjerujemo svojom modernom vizijom unaprijedio igru fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });