Reprezentacija

Čuveni trener poslao jasnu poruku: “Bila bi mi čast biti selektor BiH”

Ime Džemala Mustedanagića debelo je zapisano u arhivama jugoslovenskog, ali i bh. fudbala. Od Bosanskog Novog do legende Dinama, a zatim i Austrije iz Beča.

Mustedanagić je nakon karijere bio uspješan i u menadžerskom poslu, posebno u Albaniji, mnogi su mišljenja da je upravo Mustedanagić, probudio fudbal u Albaniji, koja će 2016. godine zaigrati i na EP. Bio je direktor svih reprezentacija Albanije, selektor U17 selekcije, a danas je iz tog perioda desetak igrača, koji igraju u seniorskoj reprezentaciji Albanije.

Njegov trag i u Dinamu je neizbrisiv. Za Modre je u deset sezona odigrao 206 mečeva, a kao trener, bio je u školi fudbala Dinama, vodio je i rezerve kluba sa Maksimira, kao i prvi tim.

Danas je daleko od javnosti, ne voli da se puno njegovo ime “vrti” po medijima, ali ipak je izdvojio vrijeme za portal Sportske.ba.

Za početak našeg razgovora, Mustedanagića smo upitali, kako je bilo čuvati legendarnog Diega Armanda Maradonu? Riječ je o utakmici Kupa UEFA, 1983. godine, kada je Mustedanagić u dresu Austrije iz Beča, igrao protiv sjajne generacije Barcelone, predvođene Maradonom.

“Ja sam u to vrijeme otišao u Austriju, oni su ušli u četvrtfinale Kupa UEFA. Trebali su veznog igrača i mene su preporučili. Bilo je pravilo da nisi prije 28 mogao vani. U to vrijeme su otišla četiri igrača iz Jugoslavije. Sušić, Savić, Petrović i ja. Tada je Barcelona bilo čudo ekipa. Bila mi je čast igrati protiv takve ekipe i Maradone. Ja sam čuvao Maradonu. On je nevjerovatan i sigurno je među najboljim svih vremena, Maradona, Pele, Cruyff, Messi, to je ta četvorka”, rekao je Mustedanagić na početku razgovora za Sportske.ba.

Bosna i Hercegovina ima kvalitet, da bude uvijek prisutna na velikim takmičenjima, smatra naš legendarni stručnjak.

“Mislim da BiH ima kapacitet da bude važan dio evropskog fudbala. Čudno je to šta se sve dešava. BiH po svojoj kvalitet mora biti na velikim takmičenjima. Malo je poremećna atmosfera, možda je trebalo Bajevića pustiti da uđe u ritam, on je praktički kratak period bio tu. Bajević je to po ljudskim kvalitetima zaslužio. Nedostaje ta atmosfera, na koju možda utiče i situacija u državi. Džeko i Pjanić su bogatstvo, nevjerovatni igrači. Kvaliteta naše reprezentacije nije sporna.”

Bez prave strategije nema ni rezultata.

“Treba prava strategija u reprezentaciji, tako da bude mješavina iz BiH i top talenata iz vana, da se napravi jedan plan, recimo četverogodišnji. Da se napravi ekipa koja će biti tu uvijek na velikim takmičenjima. Naš talenat nije upitan, na vrlom visokom je nivou.”

Da li bi preuzeli poziciju selektora BiH, ako bi bilo kontakata?

Meni bi bila čast voditi reprzeentaciju BiH. Bosna i Hercegovina je moja domovina. Mislim da ima kapcitete, da ova reprezentacija bude odlična. Imamo mi igrače i talenat.”

Mlađe selekcije moraju biti servirs za A tim.

“To je šteta evo da naše mlade selekcije nemaju bolje rezultate. To su temelji reprezentacije. Iz tih selekcija se moraju crpiti igrači. Tu mora biti servis za A selekciju. Imamo mi izvore, samo planski rad treba.”

Mustedanagić je legenda Dinama, kluba koji je danas konstantan u evropskim takmičenjima.

“Ima u Dinamu svega pomalo. Iskoristio je priliku, preuzeo dominaciju od Hajduka i Dinamo je sada klub u koji svi žele, svi sa prostora bivše Jugoslavije. Dinamo otvara mogućnosti. Uvijek ste na radaru velikih klubova, igrate jake utakmice, dobro se razvijate, sve što je potrebno jednom igrčau.”

Gojak je iz Dinama otišao u Torino, a naš sagovornik otkriva da su ga iz Italije kontaktirali u vezi našeg reprzeentativca, za kojeg nije krio riječi hvale.

“Mene su zvali iz Italije i pitali za Gojaka. Ja sam ga pohvalio. Dobar je igrač, veliki potencijal reprezentacije. Izuzetno je izdržjliv igrač, zna zabit gol, što je jako bitno za vezne igrače. On je često tu blizu gola, oapsan je po protivnički gol. Takvi veznjaci se danas cijene.”

Regionalna liga bi bila dobar potez.

“Regionla liga bi unaprijedila fudbal ovdje. Poštujem igrače na ovim prostorima. Treba im utakmica dobrih da što prije odu vani, da dođu kao pravi igrači.”

Ništa se ne može preko, naglasio je Džemal Mustedanagić na kraju razgovora za Sportske.ba

“U fudbalu nema ništa preko noći. Što brzo dođe, brzo prođe. Samo dugoročni rad i stvaranje, planski rad, da se napravi ekipa, koja će tu biti na velikim takmičenjima. Kad se tako uradi, kad se radi kako treba, ide sve samo po sebi.”

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });