Magazin

Zlatanove porodične rane: Baka poginula u granatiranju, izgubio je i brata…

Milan prije i poslije Zlatana Ibrahimovića? Pa razlika je nebo i zemlja. Šveđanin je preporodio talijanskog velikana koji se godinama provlačio u prosječnosti talijanskog nogometa.

I u 40. godini dominira na terenu i trpa u Serie A kao nekada, a uz to je nevjerojatnim samopouzdanjem i mentalitetom oživio i druge igrače. Svi su za jednu razinu bolji nego prije, a to se lako da provjeriti tako što zavirite u njihove rezultate ili jednostavno pogledate utakmicu. Sve će vam biti jasno.

Milan nakon osam kola drži prvo mjesto s 20 bodova, a Ibra je najbolji strijelac prvenstva s deset golova! I to u 40. godini! Posljednja žrtva bio je Napoli kojem je neuništivi Šveđanin zabio dva gola, a Rossoneri su na kraju slavili 3-1.

Mnogi se pitaju kako je moguće da i dalje igra u ovakvoj formi? Za to su zaslužni balkanski mentalitet i snaga koji su ga krasili kroz cijelu karijeru, a Zlatan se toga nikada nije sramio.

Prije nekoliko dana objavio je fotografiju u društvu djeda i napisao:

– Balkanski korijeni.

Švedski napadač nikada nije ni skrivao svoje korijene iako je rođen u Malmöu, otac Šefik porijeklom je iz Bijeljine u Bosni i Hercegovini, a majka Jurka Gravić iz Prkosa pored Škabrnje.

No njegovo djetinjstvo bilo je jako teško. Majka i otac su se rano rastali pa je on zajedno s tri brata i dvije sestre ostao živjeti kod majke. Obitelj je živjela u siromaštvu, njegova majka je radila po cijele dane kako bi prehranila obitelj pa je zbog toga Zlatan svakodnevicu provodio na ulici. Ostala djeca su ga osuđivala jer je Balkanac i zbog toga je često sudjelovao u tučnjavama, ali to razdoblje života bilo je bitno za njega. Razvio je svoju narav, temperament i osobnost, ono što ga krasi kroz čitavu karijeru.

– Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace. Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me on slušao sve vrijeme. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu s četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece jer je baratao loptom jako dobro. Svi su već tada govorili da će on biti uspješan nogometaš – rekao je Šefik Ibrahimović.

Živio je u četvrti Rosengard u Malmöu, a nogomet je počeo igrati u tamošnjem klubu Malme BI. Bio je nestašan i živahan kao dijete, a to baš nije odgovaralo imućnim roditeljima djece koja su trenirala s njim. Prozivali su ga ‘Balkancem’ koji loše utječe na njihovu djecu pa je često dobivao ispisnice iz klubova.

Igrao je još za BK Flag i FBK Balkan, a onda ga je ‘skenirao’ Malmö. Bilo je to za njega ispunjenje snova, dokaz da vrijedi, dokaz da su se silni treninzi isplatili. Slobodno vrijeme provodio je s loptom u nogama, kopirao trikove brazilskog Ronalda pa oduševljavao publiku na utakmicama.

Dok je on uživao u nogometu u Švedskoj, strašne stvari događale su se u Hrvatskoj i BiH. U to vrijeme bjesnio je rat, a sam Ibrahimović priznao je da mu nije bilo jasno što se događa. Ostao je i bez bake koja je poginula u bombardiranju Hrvatske.

– Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, mene nije bilo briga je li neko Srbin ili Bošnjak ili šta već – prisjetio se sam Zlatan u svojoj autobiografiji.

Ibrahimović je u međuvremenu postao jedan od najboljih nogometaša na svijetu, u biografiju upisao brojne europske velikane, ali od 2014. godine ništa nije bilo isto. Izgubio je brata Sapka koji je preminuo nakon duge i teške bolesti u 41. godini života. Dženaza je bila u krugu obitelji, a zajedno s ocem je spustio brata u mezar. Od slične bolesti su preminula dva švedska nogometaša, a sve ga je emotivno slomilo.

Te iste godine je po osmi put osvojio nagradu za najboljeg švedskog igrača.

– Što reći nakon osvajanja ove nagrade? Nema se puno toga za reći, jer ove nagrade govore same za sebe. Još uvijek živim svoj dječački san kada je nogomet u pitanju. Sve ove nagrade koje sam dobio i koje još uvijek dobivam dokaz su da je neko učinio nešto dobro i da je dobar u onome što radi – pričao je Zlatan 2014. godine pa nastavio:

– Ali sve je palo pod sjenu onoga što se dogodilo Klasu i Pontu, a ja sam imao brata koji je također preminuo u sličnim okolnostima. Dakle, postoji život pored ovog (nogometnog života) koji je puno važniji. Neka počivaju u miru.

I mnogi se dan danas pitaju što bi bilo da je veliki Zlatan zaigrao za Hrvatsku ili BiH.

– Nikad me niko nije pitao o igranju za Hrvatsku ili BiH, rođen sam u Švedskoj i 100 posto sam Šveđanin. Osjećam se Balkancem, govorim materinji jezik kod kuće, mama mi je Hrvatica, tata iz BiH, zadržao sam taj temperament i mentalitet i ne mogu to sakriti – rekao je nekoliko puta.

Ibra je odavno dobio titulu jednog od najvećih u historiji, a on se ne gasi ni na pragu četvrtog desetljeća što je fascinantno i nevjerojatno. Gotovo nikad nije postojao igrač poput njega koji je dominirao u ovim godinama, a sjetimo se samo da je prije dvije godine imao tešku ozljedu koljena zbog koje je pauzirao sedam mjeseci. No i od toga se oporavio.

Igrao je za Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelonu, Manchester United i gdje god je došao, ostavio je trag. No i dalje je teško shvatljivo i nevjerojatno da neko ovako igra u 40. godini. Naravno, više se ne može osloniti na brzinu, ali i dalje je jak kao bik. Može zagraditi loptu, dobit će skoro svaki duel, a o skoku da i ne pričamo. Preporodio je mladi Milan, preporodio suigrače. I to izgleda tako. Rossoneri su prvi nakon deset kola, a Ibra očarava iz utakmice u utakmicu.

24h.hr

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });