Uncategorized

BiH protiv Srbije i Hrvatske u borbi za Mundijal? Balkan gleda i jedva čeka konačnu odluku!

Fudbalska reprezentacija BiH mogla bi da igra protiv Srbije, ali i Hrvatske za plasman na naredno Svjetsko prvenstvo.

To je jedna od mogućnosti, nakon što su, uslijed završetka grupne faze Lige nacija (u kojoj je BiH ispala iz A divizije), postali poznati sastavi svih šešira za kvalifikacije.

Naime, Zmajevi su u četvrtom šeširu, pa će sigurno izbjeći susrete sa Slovenijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Bugarskom, Izraelom, Bjelorusijom, Gruzijom i Luksemburgom.Pored Hrvata, iz prvog šešira u kome se Vatreni nalaze, BiH može za suparnike da dobije i Belgiju, Francusku, Englesku, Portugal, Španiju, Italiju, Dansku, Njemačku i Holandiju.S kim možemo da igramo, a s kim nam UEFA ne da?

Zmajevi bi, pored Hrvatske, za rivala mogli da dobiju još i Srbiju, koja se nalazi u drugom šeširu gdje su i: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka, Rumunija.

Ono što je sigurno već sada, to je da je odlukom UEFA zabranjeno da u istoj grupi selekcija Kosova, koja žrijeb čeka iz petog šešira, bude sa BiH, ali i sa Srbijom i Rusijom. Rusi neće moći da igraju ni sa Ukrajinom, zbog poznatog spora oko Krima, a Azerbejždan sa Armenijom, zbog nedavnih ratnih dejstava u regionu Nagorno Karabaha.Žrijeb će biti održan 7. decembra, kvalifikacije počinju u proljeće 2021., a 2022. domaćin Mundijala bit će Katar.Kako se odvijaju kvalifikacije?

Reprezentacije će biti podijeljene u deset grupa, polovina njih sa pet timova, a polovina sa šest.

Samo pobjednici grupa će se plasirati direktno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih timova, uz dva najbolje rangirana pobjednika Lige nacija, igraće ne baš klasičan baraž.

Naime, kako Evropi ostaju još tri mjesta za Mundijal, uz deset pobjednika grupa, onda će se 12 preostalih selekcija koje budu u igri – biti podijeljene u tri play-off grupe. U svakoj od njih će biti po četiri reprezentacije, koje će se kroz polufinale (igraju se dva meča) i finale (jedna utakmica) boriti za plasman na najveću fudbalsku smotru.

Ko iz kog šešira čeka žrijeb?

Evo i sastava svih šešira za evropski dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine:Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, HolandijaDrugi šešir: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, RumunijaTreći šešir: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, FinskaČetvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg

Peti šešir: Armenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Latvija, Andora

Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });