Ino fudbal

Šok za zvijezde Reala i Barcelone: La Liga donijela odluku koju će morati prihvatiti

Pandemija Covid-19 prisilila je La Ligu da spusti za skoro pola proračun za plate za svoja dva najveća kluba Barcelonu i Real Madrid za sezonu 2020./2021.

Proračun za plate Barcelone (iznos koji klub ima pravo trošiti na plate igrača, članove štaba i na pričuvnu ekipu) pao je sa 671,4 miliona eura u sezoni 2019./2020. na 382,78 miliona eura ove sezone zbog čega će katalonski klub biti prislijen pregovarati o smanjenju plata s igračima i stručnim osobljem štaba.

U sezoni 2019./2020. Barcelona je na plate potrošila 532,4 miliona eura.

Kao i Barci i Realu će proračun za plate biti znatno smanjen – sa 641 miliona eura u 2019./2020. na 468,5 miliona eura ove sezone.

Pandemija koronavirusa je dovela do zatvaranja stadiona, klupskih muzeja, klubova, trgovina te vraćanja plaćenih godišnjih ulaznica što je jako pogodilo klubove koji su morali naći način za smanjenje troškova.

“Danas nam nedostaje 490 miliona eura da završimo sezonu i da možemo platiti troškove španskim klubovima”, objasnio je Javier Tebas, šef LaLige.

“Ako ne bude publike na stadionima do kraja sezone, manjak bi mogao dosegnuti 707 miliona eura”, dodao je Tebas, napominjući da “što je viša razina na kojoj klub igra, to je više pogođen”.

“Danas imamo oko 600 miliona eura najmanje za potrošiti”, kazao je šef LaLige ističući da “postoje klubovi koji moraju ili smanjiti svoju platnu masu ili prodavati igrače”.

U svjetlu toga Barcelona je počela pregovore s igračima o smanjenju plata, a španski mediji pišu da Real Madrid planira napraviti isto.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });