Reprezentacija

Nakon debakla na Koševu poznato za koje igrače nema mjesta u reprezentaciji BiH

BiH je sinoć izgubila od Irana u prijateljskoj utakmici odigranoj na stadionu Koševo.

Dojmovi nakon ove utakmice su da nam je ova utakmica definitivno bila viška, odnosno da je nikako nije trebalo igrati.

Razloga je previše. Osim dodatnog narušavanja atmosfere u i oko reprezentacije, ovaj poraz još nam je umanjio šanse da u kvalifikacijama za SP 2020 budemo u trećem šeširu.

UEFA je odavno stadion Koševo proglasila kao neuslovan, te je odigravanje utakmice na njemu bilo potpuno pogrešna odluka – kako zbog cjelokupnog lošeg dojma, tako i zbog lošeg terena koji je bio opasnost za naše igrače da se povrijede.

Dati priliku da poneki igrač Premijer lige BiH ili druge turske lige zaigra u reprezentaciji BiH je plemenito, ali dugoročno je štetno za reprezentaciju. Davanje trećoj ili četvrtoj klasi igrača da u CV-u imaju nastupe za reprezentaciju BiH, sigurno će u dogledno vrijeme umanjiti značaj reference nastupa za reprezentaciju BiH, a cijeloj reprezentaciji smanjiti renome i rejting.

Na kraju krajeva uz vrlo angažovani Bajvićev tim koji redovno posjećuje utakmice Premijer lige BiH, selektor i njegovi pomoćnici sigurno su i prije ovog meča znali na kojem nivou su pozvani igrači iz naših klubova.

Čak i nakon pristanka utakmice kakva je ova protiv Irana, čini se da je bilo pametnije u potpunosti sastav napraviti isključivo od U21 igrača iz domaće lige i inostranstva. I danas bi pričali o jednom ili dvojici novih supertalenata i niko ne bi spominjao brukanje, loš travnjak, poraz…

Novac se može zaraditi drugačije

Jasno je da je glavni motiv za odigravanje ove utakmice bila zarada za FS BiH, što je sasvim normalno i prihvatljivo.

No, FS BiH definitivno može zaraditi novac i na drugi način, bez da bruka reprezentaciju i cijelu državu.

Najveći bh. klubovi godišnje preko svojih online shopova mogu napraviti prometa i do 500.000 KM zasebno, pa je sigurno da je vrijeme da FS BiH napravi jedan kvalitetan online shop u kojem će biti moguće naručiti dresove, ali i drugu opremu reprezentacije koja je tradicionalno vrlo tražena roba.

Za FS BiH bi bilo korisno pokrenuti i online prodaju ulaznica, jer bi time uštedjeli na štampanju ulaznica i smanjenom broju zaštitara na stadionima, a veću maržu bi direktno ostavljali sebi. Najbolje svjetske biznis škole kod određivanja cijene stalno vas upućuju na analizu WTP (spremnosti na plaćanje), a ne zaboravite da su bh. navijači spremni platiti i do 200 KM za ulaznice, pa je šteta tu maržu prepustiti uličnim tapkarošima.

Kada smo se nakon problema oko prodaje ulaznica za Sjevernu Irsku i Nizozemsku ponadali kako će sljedeće saopštenje FS BiH biti vezano upravo za početak organizacije prodaje online ulaznica, Savez se tada odlučio baviti ratom sa zeničkom publikom i odlaskom reprezentacije iz Zenice, pa je upitno koliko možemo biti optimistični da trenutna administracija FS BiH ima kapacitet za nove kapitalne projekte ili kakvi su uopšte njihovi ciljevi.

Organizacija talent kampova također je još jedan kanal preko kojeg svjetski klubovi na godišnjem nivou ostvaruju značajne prihode, no i taj projekat je zamro u ladicama stolova u zgradi FS BiH. Šteta, jer hiljade naše djece jedva čeka da ih iz domovine neko vidi po Skandinaviji, Americi, Australiji, srednjoj Europi…

Ostaje se jedino nadati kako će novom predsjedniku FS BiH ove stvari doći na red, a za njih će definitivno trebati nove snage referentnih i iskusnih top menadžera u svom timu.

Svi gore navedeni načini prihodovanja mogu se uz dobar menadžment aktivirati već u roku od tri mjeseca.

Reprezentacija.ba

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });