Ino fudbal

Ibrahimović otkrio svoju tajnu: “Tada sam znao da ću postati vrhunski nogometaš”

Zlatan Ibrahimović je bez sumnje jedan od najboljih igrača koji su se pojavili na nogometnoj sceni u zadnje dvije decenije.

Nevjerovatna fizička sprema i snaga, nogometna inteligencija i fantastične tehničke sposobnosti zajedno sa osebujnom karizmom i pobjedničkim mentalitetom Zlatana su pozicionirale u sami vrh najboljih igrača na planeti. Mnogi će reći odmah iza Lea Messija i Cristiana Ronalda.

I dok Zlatan često mnoge iritira svojim pretjeranim samopouzdanjem i izjavama u kojima se poredi sa Bogom, mnogi njegovi saigrači otkrili su da u privatnom životu Ibrahimović uopšte nije takav.

Sada Zlatan u 39. godini proživljava svoju drugu mladost u ekipi Milana. Kada je stigao u redove Rossonera, oni su bili devetoplasirana ekipa Serie A, a sada se nalaze na prvoj poziciji.

Koliko je Ibrahimović važan za ekipu Milana najbolje govore riječi njegovog saigrača Simona Kjaera.

“Stvar je jednostavna, Zlatan nas sve čini boljima, usadio nam je taj pobjednički mentalitet. On svaku utakmicu želi do tri boda, nikome ne priznaje da je bolji. A ne želi da mu iko spominje koliko godina ima jer ionako igra kao mladi igrači” – objasnio je Kjaer

Mnogi se pitaju koja je tajna Ibrahimovićeve dugovječnosti?

Nedavno je izjavio da toliko dugo traje zbog sportskog stila života, pomno birane prehrane te gladi za uspjehom koja mu je jednaka kao i na početku karijere.

Za svoj nogometni uspjeh najzahvalniji je ipak svojim roditeljima. Zlatan je rođen u siromašnoj obitelji, otac Šefik (rodom iz Bijeljine, BiH) radio je kao domar, a majka Jurka Gravić (rodom iz Prkosa pokraj Škabrnje, Hrvatska) bila je čistačica.

Upoznali su se u Švedskoj, u koju su stigli iz bivše Jugoslavije. Djetinjstvo je Zlatan proveo u malom stanu u predgrađu Malmöa, a roditelji su se rastali kad su mu bile samo dvije godine. Odrastajući, više je vremena provodio s ocem koji je tada imao i velikih problema s alkoholom.

“Bili smo siromašni. Otac je jedva skupio novac da mi kupi krevet u Ikei, ali nismo imali za dostavu. Nosili smo ga zajedno do kuće. To je bilo fantastično. Vrijeme sam provodio i s majkom, koja je morala raditi dva posla pa sam zapravo živio s ocem.”

“Jednom je cijelu platu dao kako bi mi platio put u trening-kamp. Nije imao za stanarinu, ali meni je dao novac. Ja sam već tada znao da ću postati vrhunski nogometaš”

Upravo to teško djetinjstvo kod Zlatana je formiralo mentalitet i saznanje da ga niko u životu neće maziti, ništa neće dobiti besplatno i da se za sve mora sam izboriti.

Upravo ta najteža, životna škola, formirala je Zlatana kakvog poznajemo danas, samopouzdanog, predanog i nepokolebljivog. Upravo taj mentalitet i dan danas, sa 39. godina na leđima, tjera Zlatana da i dalje bude bolji od svih, da bude ona najbolja verzija sebe.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });