Reprezentacija

Elvedin Begić: Rezultat nam je bitan, kada ne ide – svi krivimo predsjendika

Elvedin Begić, predsjednik Fudbalskog saveza BiH i počasni predsjednik FS BiH – u razgovoru za N1 pojasnio je svoju ulogu u Savezu nakon što ode sa funkcije prvog čovjeka bh fudbala. Počasni predsjednik je počasna funkcija, koja u određenom momentu može da dobije i na težini.

“Mi svi radimo neke poslove, za te poslove očekujemo neki vid priznanja. Kada radimo, očekujemo platu na kraju mjeseca, druge radimo kao volonteri. Nekada nas zaobiđe priznanje, nekada se potrudimo, a dobijemo nešto što ne zaslužimo. Bilo koji vid priznanja se ne odbija. Inicijativa je bila prije dvije godine – da se čovjeku oda priznanje za rad u prethodnom periodu”, kazao je.

Iako je za vrijeme njegovog mandata A reprezentacija otišla na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine – Begić je rekao: “Tek kada prođe određeni period – možemo sabrati je li nešto dobro ili ne.”

“Mi imamo jedan problem, uvijek nam je bitan rezultat, po rezultatu se cijeni rad. Osim tog rezultata, mi imamo uspjeha sa U17, koja je bila dva puta na EP, Liga nacija, Krilin kup. Nije to tako loše bilo. Imamo taj problem – da ne možemo napraviti kontinuitet A selekcije. Ali to nije samo problem predsjendika. Navikli smo da je predsjendik taj koji će odgovarati za sve”, kazao je.

“Nije funkcija predsjednika ista u BIh i u drugim zemljama. Predsjednik može predstavljati savez, ne zastupati ga, faktički – sam ne može nijednu odluku donijeti sam, nego mora da odbor, pa famoznih 12 ruku i tako dalje. Mi smo se navikli da tako vrednujemo. ako je nešto dobro – neko je drugi uradio, ako nešto ne valja – onda prozivamo prvog”, naveo je.

On kao počasni predsjednik neće moći predstavljati savez, nego će to raditi novi predsjednik.

“Mi smo jedan od saveza koji je bio suspendovan od UEFA-e 2011. Javila se potreba Savjeta za posredovanje, odluku je formirala UEFA, gdje se kaže – ako dođe do nepremostivih razlika – onda odbor ima ulogu da pomiri suprotstavljene strane, a ako ne ide – ide da traži pomoć UEFA-e”, rekao je Begić, spomenuvši da je osim njega počasni predsjednik i Ivica Osim.

Ko će biti novi predsjendik FSBiH?

“Korona je uzrokovala pomijeranja određena. Da bi došli do izbora, moramo provesti izbore na najnižim nivoima. Opštinski izbori, pa kantoni i županije, pa entitetski, pa onda kandidati dolaze na izbore u FSBiH”, rekao je.

Kada ćemo dobiti novog predsjednika FSBIH?

U Republici Srpskoj su ti izbori održani već. Šta je sa FBiH?

“U FBiH se kasno krenulo jer se čekala skupština FSBiH u augustu. FSRS je krenuo u proces jer imamo jednostavniju strkuturu u odnosu na FBiH, gdje imamo kantone, pa gradske saveze, trebao bi doći do izvještajne skupštine, pa onda do izbora. To je sada u fazi u kantonima, bit će izbori završeni do 15. decembra”, rekao je.

“Statut kaže koliko mora vremena proteći od slanja poziva za skupštinu. Mi smo država kakva jesmo, imamo kantonalne zakone i tako dalje. MKoraju se ispoštovati rokovi. Mi kao FSBiH ne utičemo na taj dio, to radi Federalni savez – koji koordinira skupštine na kantonima, onda se bira predsjednik FS FBiH, onda se ide na BiH”, pojasnio je.

U kontekstu spomenute pandemije COVIS-19, da li je bila ispravna odluka prekinuti prvenstvo protekle sezone?

“Kod nas uvijek postoje neke teorije zavjere. Mi smo legalisti, moramo da poštujemo odluke koje su na entitetima. Nažalost, nismo imali krizni štab na nivou države da donosi odluke. Krizni štab FBiH je i kasno donio odluku. Kada je pokušan da se napravi tajming za nastavak sezone sa početkom nove, vidjeli smo da je nemoguće”, rekao je.

“Ubjeđeniji sam da je jedina ispravna odluka bila prekinuti prvenstvo, a danas to pokazuje vrijeme u kojem živimo”, zaključio je Begić.

“Danas nemamo kriznih štabova. Pandemija se prati na posve drugi način. Igraju se utakmice na otvorenom prostoru. Vidite da su rizici manji da se zarazi na otvorenom prostoru, pogotovo u fudbalu. Imamo skroz drugu situaciju i oko korone, pandemije i našeg razumijevanja. Nema rizika da na utakmici dođe do širenja zaraze”, rekao je.

Zašto je reprezentacija ispala iz 50 najboljih na svijetu? Kako pandemija utiče na sport? Šta su bile dobre, a šta loše odluke krovne kuće bh fudbala? Ima li u savezu politike i ko su ljudi koji vode glavnu riječ? Šta je budućnost najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj zemlji i ko će nas u tu budućnost voditi?

Na ova i druga pitanja u N1 Intervjuu odgovorio je Elvedin Begić, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne I Hercegovine.

U nastavku pogledajte kompletan intervju.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Popularno

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });